Cachita

Mijn oma verborg jouw beeltenis in de voering van haar bh, terwijl mijn moeder nog steeds gebukt ging onder het masker van het atheisme. Wij, de meisjes thuis, leerden om jou te aanbidden zonder jouw naam te kennen, in vervoering door de vergulde pracht van jouw mantel. Voordat wij wisten hoe men jou noemde in een of andere godsdienst, noemden wij je gewoon: Cachita.

Jij bent het enige onderwerp waarover wij Cubanen het eens zijn. Je slaagt erin om zowel de mensen om je heen te verzamelen die thuis naar jou baden toen men niet naar de kerk kon gaan in de jaren van antireligieuze woede als die mensen die, net als ik, niet weten of zij eerst de linker- of de rechterschouder moeten aanraken als zij een kruisje slaan.

Vandaag zouden we, net als andere jaren, zonnebloemen hebben moeten kopen en met jouw beeld door het centrum van de stad moeten paraderen, maar de orkaan Ike heeft jouw dag overschaduwd. De omgeving rond de Golf van Nipe, waar men 396 jaar geleden jouw beeld vond, wordt overspoeld door wind en regen. Een intensief gebed rijst op uit huishoudens over het hele eiland: “Bevrijd ons van alle kwaad en de bedek met jouw beschermende mantel ons verscheurde land”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s