Van kerosine naar elektriciteit

Afbeelding overgenomen van http://www.eateraz.com

De keuken ruikt niet meer naar kerosine en de muren zien niet meer zwart van de roet. Ook heeft ze geen alcohol meer nodig om de oven te “verwarmen”. Het huishouden wordt niet meer gewekt door het lawaai van de luchtklep waarmee het vuurtje wordt gevoed en de vrouw des huizes heeft niet langer last van haar allergie voor de ellendige afvalstoffen van de verbranding. Door het kleine raampje stijgt geen grijze rook meer op en het eten heeft niet langer de lichte nasmaak van brandstof. Ze heeft geen angst meer overvallen te worden in haar slaap, terwijl de vlammen omhoog klimmen via het hout van de deur. Dat niet meer…

Het nieuwe probleem is de elektriciteitsrekening. De rijstkoker die ze vijf jaar geleden al kreeg en die al ettelijke keren gerepareerd moest worden. Het oventje dat haar werd gegeven ten tijde van de zogenoemde Energierevolutie en die de kilowatts lijkt op te slurpen. De Chinese vriezer die de oude Frigidaire kwam vervangen… en die vaker ontdooid is dan koud. Kortom, vandaag de dag is haar grootste zorg de excessieve blauwe factuur die op de mat valt.

Waar ze vroeger de dag besteedde aan het zoeken naar brandstof, zo wordt nu het pensioen gebruikt om de hoge kosten van elektriciteit te betalen. Wanneer ze het oventje en de geiser ten minste drie keer per week gebruikt, weet ze al dat 80% van haar pensioenuitkering naar de energierekening gaat. Ze is van de ene zorgelijke situatie naar de andere wanhopige toestand overgegaan. Ze verwisselde een roetzwart plafond voor enkele dagen per maand zonder elektriciteit vanwege het onbetaald laten van rekeningen. Vroeger kon ze nog klagen, vloeken, schreeuwen tegen de oven, de vier winden aanroepen omdat die smerige rookontwikkeling haar de keel uithing. Dat kan nu niet meer, omdat dit allemaal een “ideetje van de Commandant” is geweest, een “programmapuntje van de Commandant”.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s