Apagonazo: getroffen door een stroomstoring

Havana om 11 uur ’s avonds op donderdag 9 september 2012

In een land waarin afsluiting van het elektriciteitsnet een onafscheidelijk deel van ons leven vormt, zou het ons niet meer moeten verbazen dat het licht uitvalt. Maar gisteren, zondag, om 20:08 uur gebeurde er iets dat de alarmbellen deed rinkelen. Eerst verdween het televisiesignaal, juist tijdens de eerste minuten van het avondjournaal. Daarna ging het licht in heel Havana uit, zo ver en van zo’n omvang als we ons niet konden herinneren, zelfs niet tijdens de hevigste orkanen. Toen begonnen uit verscheidene provincies berichten binnen te komen die bevestigden dat vanaf Pinar del Río tot aan een deel van Camagüey het eiland duister was geworden. Meer dan 5 miljoen Cubanen vroegen zich in die duisternis af wat er aan de hand was.

Vijf uur later kwam de elektrische stroom terug in de wijk waarin ik woon. Ik heb een poging gewaagd om enige bijzonderheden over de gebeurtenis op papier te krabbelen. Hier volgen ze:

 • De elektrische stroomstoring ging vergezeld van een informatiestoring. Gedurende meer dan vier uur zeiden de officiële media niets over wat er aan de hand was. Met onze radio’s op batterijen gingen velen langs de zenders op zoek naar een verklaring, maar de nationale zenders hulden zich in stilzwijgen. Radio Reloj die van minuut tot minuut de nadere bijzonderheden van nationale en internationale gebeurtenissen zou moeten geven, sprak over van alles behalve over het meest belangrijke. Zo moesten we luisteren naar het recept van een visschotel, naar de voordelen van het laten maken van een mammografie, naar de prachtige legendes over water uit Brazilië……. en de archeologische vondst van “prehistorische schoenen”. Alles behalve dat wat we wilden weten. Wat gebeurde er dat het halve land geen hand voor ogen kon zien?
 • De mensen begonnen wanhopig te worden. Op straat lieten politiepatrouilles hun sirenes loeien en van tijd tot tijd konden we een brandweerauto horen passeren. Vrachtwagens met lichten als in “een staat van beleg” patrouilleerden over gedeelten van de Malecón boulevard. Dit wakkerde de angst aan die, gevoegd bij het informatieve stilzwijgen, vermoedens en veel speculaties opriep.
 • Het incident liet zien hoe slecht de Elektriciteitsmaatschappij is voorbereid op dergelijke situaties. Op heel weinig plaatsen wisten ze de aggregaten weer op te starten en in de buitenwijken van de stad vroeg men zelfs aan de burgers om, als ze olie over hadden, die te brengen om een paar van deze elektrische centrales weer aan de gang te krijgen.
 • -Extra vervelend was het dat deze grote stroomstoring op een windstille dag plaatsvond, zonder een orkaan die ons met zijn regens kon striemen en een zonnestorm die het speciaal gemunt had op de grootste van de Antillen. Wat was dan toch de oorzaak van een zo omvangrijk defect?
 • Twitter bewees weer eens haar doeltreffendheid in informatievoorziening. Een uur nadat de duisternis was ingetreden circuleerden er op Internet al alternatieve berichten uit alle uithoeken van de wereld. Er ging weinig tijd overheen voordat we ook al een hashtag hadden voor een situatie als deze: #Apagonazo [de uitgang-azo geeft een slag of stoot met iets aan, hier dus met apagón dat stroomstoring betekent, vert.] Terwijl de officiële media het vanzelfsprekend vonden dat ze alleen informatie kunnen geven als ze daarvoor toestemming hebben, toonden de alternatieve nieuwskanalen hun belang, niet alleen waar het gaat om een aanrijding of aanhouding, maar juist bij natuurrampen, klimatologisch gevaar en ongelukken van welke aard dan ook.
 • De veelgeprezen Energierevolutie, die juist het voorkomen van dit soort grote elektrische storingen onder haar “verworvenheden” rekende, toonde weer eens haar mislukking. Zelfs de symbolische Morro in de haven van Havana had geen licht in zijn vuurtoren, hetgeen sommigen ironisch associeerden met die grap van “de laatste die weggaat, moet het licht van de Morro uitdoen…
 • Meer dan de helft van de mensen die mij gealarmeerd opbelden tijdens de duisternis, bracht het gebeurde in verband met een of ander probleem in de regering. Zinnen als: “het is in elkaar gestort…” hoorde je van alle kanten. Het niet informeren door de media maakte dat gevoel steeds sterker. Dit geeft aan hoe breekbaar de toestand op politiek en sociaal niveau is van een natie waar een stroomstoring van verscheidene uren ertoe kan leiden dat haar burgers gaan denken dat een heel systeem in elkaar gestort is. Veelzeggend, toch?
 • Iemand liet me weten dat de President-Generaal “om het bloed vroeg” van de leiders van het Ministerie van Industria Básica …. Ik reageerde alleen maar met: hij kan beter elektriciteit vragen, want het is heel makkelijk om verantwoordelijkheden te leggen bij anderen, terwijl we allemaal weten wie de belangrijkste beslissingen voor energievoorziening van het land neemt.
 • Na een lange stilte, werd er rond middernacht op de televisie een kort bericht voorgelezen dat zó cryptisch was dat het alleen maar meer speculaties opriep. Ze schreven het gebeurde toe aan een breuk in de kabel van 220.000 volt dichtbij Ciego de Ávila. Tot op heden zijn er niet meer details gegeven.
 • Heel langzaam kwam gedurende de vroege ochtend de elektrische stroom in de hoofdstad en in de meeste van de andere getroffen gebieden weer op gang. Er zijn geen berichten van veroorzaakte schade, hoewel die zeker aanzienlijk moet zijn.
 • Uiteindelijk blijven wij zitten met de overtuiging dat dit land qua materieel  in een hachelijke situatie verkeert, zodat een incident van deze soort zo weer kan plaatsvinden. En het slechtste is wel, dat de nationale media zich weer hullen in hun gebruikelijke geheimzinnigheid.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s