Drie verkiezingen, één land

perfusion

Hoe klinkt de stem van Henrique Capriles?”, vroeg een buurman me een paar dagen geleden. Ik kon hem niet zeggen of hij een piepstem had of een vaste, een zachte stem  of juist energiek, want de Cubaanse media weigeren om hem te laten horen. In plaats daarvan hebben we alleen mogen luisteren naar het geagiteerde geschreeuw van Hugo Chávez, naar het verbale geweld dat hij richtte op zijn jonge rivaal tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen. Zo hebben we dus vanochtend de leider, die al 13 jaar aan de macht is, zijn nieuwe electorale triomf zien vieren. Het is duidelijk dat een nieuwe termijn van zes jaar voor hem tevens een garantie betekent voor het overleven van de regering in Havana.

De regering van Raúl Castro heeft te veel op het spel gezet bij de Venezolaanse verkiezingen van 7 oktober. Ze had de onmisbare steun van haar meest vrijgevige bondgenoot kunnen verliezen. De Venezolaanse steun heeft het de President-Generaal mogelijk gemaakt om uiterst lauwe en trage veranderingen door te voeren die beperkt blijven tot de economie. Maar als dit soort afhankelijkheid eenmaal tot stand is gebracht, verandert ze uiteindelijk in een chronische situatie. Noch de uitgifte van land aan boeren voor vruchtgebruik, noch de verruiming van het verlenen van vergunningen aan mensen die voor zichzelf willen beginnen, hebben er toe geleid dat Cuba haar eerste schreden zet op het pad naar materiële zelfstandigheid of financieel zelfbestuur. Meer dan slechts een samenloop van omstandigheden, vormt de noodzaak van ondersteuning vanuit het buitenland de kern van het Castrisme en is het directe gevolg van het onvermogen van dit regime om de nationale economie deugdelijk op orde te hebben. Denk maar aan de enorme sommen geld die werden gestuurd vanuit het Kremlin……. nu vervangen door het Miraflores paleis in Caracas. Weer is er voor Cuba een blanco cheque getekend, voor wéér 6 jaar.

54% van de Venezolanen heeft Hugo Chávez  als leider van het land herkozen, het Raúlisme kan dus weer even ademhalen. Maar de sterk gestegen tegenstellingen in het vaderland van Bolívar zullen het moeilijker maken om het onderhoud van Cuba publiekelijk te blijven steunen. Voor de regering in Havana breken er moeilijke maanden aan. De verkiezingen in Venezuela zijn de eerste in een reeks van drie die, in meer of mindere mate, van invloed zullen zijn op ons leven als natie. De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten staan direct daarna op de lijst van electorale processen die ons aangaan. Mitt Romney heeft aangekondigd met harde hand op te zullen treden tegen de autoriteiten van het Eiland, maar ook Barack Obama kan een heel negatieve invloed hebben op het Cubaanse systeem als hij zijn toenaderingspolitiek verder voortzet door familiebezoek en contacten op academisch en cultureel niveau te vergemakkelijken.

Het eerste mandaat van vijf jaar van Raúl Castro zal in februari 2013 aflopen. Weinig mensen zetten er op in dat hij denkt aan terugtreden om vrij baan te maken voor een jongere persoon. Die verkiezingen, de derde die ons te wachten staan in de komende maanden, bezetten daarom de laatste plek waar het gaat om belang en opgewekte verwachtingen. Het proces van het nomineren van afgevaardigden van de Poder Popular in de Asamblea Nacional is al begonnen en dit gehoorzame orgaan zal de kandidatuur voor het Consejo de Estado goedkeuren. Als er met de Venezolaanse uitslagen is besloten tot een subsidie van miljarden en als bij de Noord-Amerikaanse verkiezingen de relatie met dit Eiland onderdeel is van de verkiezingsstrijd, ruiken de Cubaanse verkiezingen bij voorbaat naar een script dat al geschreven is. We hebben geen enquêtes of peilingen over stemgedrag nodig. Verrassingen? Vergeet het!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s