In dit jaar 2013: Redenen om achter te blijven

Iemand moet onderaan de vliegtuigtrap staan, vaarwel zeggen, met de zakdoek in de hand staan uitzwaaien. Iemand moet de brieven ontvangen, de felgekleurde ansichtkaarten, de telefoontjes uit het buitenland. Iemand moet passen op het huis, dat ooit vol kinderen en verwanten was, de planten water geven die zij achterlieten en die oude trouwe hond te eten geven. Iemand moet de familie-erfstukken onderhouden, de mahoniehouten vitrinekast van oma, de grote spiegel met het weer in de hoeken. Iemand moet die grappen preserveren waar je nu niet meer om kunt lachen, de fotonegatieven bewaren die nooit werden afgedrukt. Iemand moet er overblijven om achter te blijven.

Dit jaar 2013, waarin zo velen wachten op de inwerkingtreding van de Migratiehervormingswet, kan wel eens een jaar worden waarin wij heel vaak vaarwel zullen zeggen. Hoewel ik de beslissing van een ieder om zich hier of daar (buiten Cuba) te vestigen respecteer, maakt de constante aderlating van creatieve en getalenteerde mensen die mijn land ondergaat mij verdrietig. Je schrikt ervan als je hoort hoeveel Cubanen niet meer hier willen wonen, die hun kinderen niet hier willen zien opgroeien en ook professioneel geen toekomst zien in ons eiland. Een tendens die me de laatste maanden afscheid heeft doen nemen van collega’s en vrienden die in ballingschap gingen, buren die hun huizen verkochten om een vlucht te nemen naar doet er niet toe welke plaats; kennissen die ik niet meer zag en over wie ik enige weken later hoorde dat ze nu in Singapore of in Argentinië wonen. Mensen zijn moe geworden van het wachten, van het uitstellen van hun dromen.

Maar iemand moet er toch overblijven om de deur dicht te doen, het licht uit te doen en weer aan te doen? Velen moeten er overblijven omdat dit land weer opnieuw geboren moet worden met frisse ideeën, met jonge mensen en met voorstellen voor de toekomst. En ten minste moet de illusie overblijven en de kracht om er weer bovenop te komen die moet hier blijven, net als het enthousiasme om dit land niet los te laten. In dit jaar 2013 moet onder de velen die achterblijven “hoop” absoluut een plaats hebben.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s