TeleSUR versus paraboolantennes

Een dipoolantenne steekt door het raam naar buiten, maar het is nauwelijks een maskerade, een simulatie. Het televisiesignaal komt in werkelijkheid via een kabel die verschillende daken en een straat oversteekt. Het illegale spansel brengt verschillende families een selectie van vermaak, soaps en musicals voor tien converteerbare peso’s per maand. Alleen de eigenaar van de paraboolantenne kan beslissen wat men elk moment kan zien. Met de afstandsbediening in zijn handen, heeft hij de machtspositie om het kanaal te wisselen en te beslissen waartoe de klanten van zijn netwerk toegang hebben. Hij mijdt politieke thema’s om niet in problemen te raken, en geeft voorrang aan reality shows. Het uiteindelijke resultaat is een televisie om zich te vervreemden, om aan de dagelijkse realiteit te ontsnappen, een compendium van weinig culturele waarde, maar van veel vermaak.

Als rivaal van die handel voor eigen rekening verrijst vanaf deze zondag TeleSUR, het venezolaanse kanaal dat wordt uitgezonden via satelliet. Jarenlang hadden wij Cubanen slechts toegang tot drie vertraagde uren van de programmering van deze internationale zender. Nu beschikken we over 13 en een half uur van hun directe uitzendingen, met inhoud die gaat van het informatieve tot het educatieve; van de rode kroniek tot de uitzendingen van professionele sportwedstrijden. Een nieuwigheid, zonder twijfel, die niet wars zal zijn van een hoge dosis ideologie. TeleSUR lijkt op de productie van ons Cubaans Instituut van Radio en Televisie doordat het het axioma verspreidt: de landen van ALBA (Alianza Boliviana para América) bevinden zich net zo dicht bij het paradijs als de rest van de wereld bij de hel.

Gelukkig hoeven we niet alleen tussen deze twee opties te kiezen. De gefilterde parabolische antenne of de gedeeltelijke ontvangst van TeleSUR zijn – vandaag de dag – niet onze enige mogelijkheden. Sinds enige maanden is er een uitgebreider aanbod op de alternatieve markt van modules die documentaires en series verenigen. Televisie op aanvraag, een programmering naar eigen smaak die gedistribueerd wordt op digitale dragers zoals hard disks en USB sticks. Als de nationale productie zich niet diversifieert en uitbreidt, zal het een deel van zijn kijkers verliezen tegenover deze nieuwe concurrenten en zal het eindigen als een accumulatie van programma’s genomen of verkregen door piraterij van andere televisiezenders, een optelsom van audiovisuele materialen zonder eigen persoonlijkheid noch aantrekkingskracht.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s