Universelen

Stockholm Internet Forum

Iemand aan het tafeltje achter me praat Frans, terwijl in de stoelen hiernaast twee Brazilianen ideeën uitwisselen. Een paar stappen verderop kletsen enkele activisten uit Wit-Rusland met een paar Spanjaarden die ook naar het Stockholm Internet Forum zijn afgereisd. Een evenement in de Zweedse hoofdstad die sinds 21 mei personen bij elkaar brengt die zijn geïnteresseerd in digitale toepassingen, social networks en cyberspace. Een waarachtige toren van Babel waar wij communiceren in de lingua franca van de technologie. Het wereldwijde en virtuele dorp samengepakt in een oude fabriek aan de rand van de zee. En daar te midden van dat komen en gaan van analyses en anekdotes, zes Cubanen bereid om ook over hun werk als cyberactivist te praten.

Dit is zonder twijfel de bestemming waar ik het meest van heb genoten in mijn lange rondreis en niet omdat de andere plekken geen mooie indrukken en vele opleverden, maar omdat ik hier verschillende collega’s uit Cuba heb ontmoet. Verschillende personen die in mijn omhelzingen land gebruik maken van de nieuwe technieken om de waarheid te vertellen of haar te veranderen, zijn vandaag hier op de afspraak. De jonge advocate Laritza Diversent, de directeur van Estado de SATS Antonio Rodiles, de scherpe blogger Miriam Celaya, de informaticus Eliécer Ávila en ook de zelfstandig journalist Roberto Guerra vergezelde ons een dagje. Vandaar dat Stockholm voor mij een beetje op Cuba leek en nou niet direct door het weer.

Het Internet Forum heeft ons bovendien in staat gesteld om ons wereldburgers te voelen, ervaringen te delen met anderen die onder omstandigheden leven die heel anders zijn, maar – in essentie verbazingwekkend hetzelfde. Je hoeft maar een tijdje met een andere deelnemer te praten of te luisteren naar een toespraak om te beseffen dat in elk gesproken woord de menselijke zoektocht naar kennis, informatie, naar … vrijheid besloten ligt. Bij deze gelegenheid tot uitdrukking gebracht via circuits, beeldschermen en kilobytes. Deze bijeenkomst heeft ons het gevoel gegeven dat we universeel zijn en dat de technologie ons heeft getransformeerd in personen die in staat zijn om de onze geografie en tijd te ontstijgen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s