Een man bij de microfoon

Ondertiteling: Vrije toegang tot informatie zodat ik mijn eigen mening kan vormen. Ik wil de president via directe verkiezingen kiezen en niet via een andere weg. Militanten of dissidenten: alle Cubanen hebben dezelfde rechten. Stop met de economische blokkade en ook met de blokkade die Cuba zichzelf oplegt.

De filters dienden nergens toe. Vele ogen kijken naar  de monitoren van het grote scherm, om met behendige vingers klaar om een signaal uit te schakelen, het geluid af te zetten, een camera van de hand te wijzen en overgaan naar de menigte … of naar de hemel. De getrainde afgerichte experts van de televisiecensuur zijn nutteloos, op televisie een testbeeld te  zetten of een muzikaal intermezzo aanzetten, terwijl ze die “spontane” uitzetten, die zei dat in een live-uitzending dit niet had mogen gebeuren. Nutteloos, want een man voor de microfoon nam een levensbeslissing. Hij besloot dat eerlijkheid belangrijker is dan zijn eigen artistieke carrière. Roberto Carcassés was op het juiste moment en op de juiste plaats. Hij kon de gelegenheid niet voorbij laten gaan om op het hoofdpodium van het Cubaanse regime, zich te uit te laten, wat wij allemaal denken. Dank je wel, Bobby, voor het waardevolle en het originele dat je naar voren bracht en voor het feit dat je je bewust was van de grote mogelijkheden die je hebt met je stem en met je kunst. Dank je wel!

Roberto Carcassés zong tijdens een concert op 12 september 2013 georganiseerd voor de vrijlating van de ‘Cuban Five’ (vijf voor spionage veroordeelde Cubaanse die vastzitten in de Verenigde Staten) op de zogeheten Anti-imperialistische Tribune in Havana, Cuba.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s