Uit de winkel, in de catalogus

Uitverkoop

Zelfstandige ondernemers in de kledingbranche moeten hun zaak vóór 31 december sluiten.

In een trouwalbum heeft men foto’s van blouses, pantalons en schoenen geplakt. Het zijn geen mooie plaatjes, maar je kunt de etiketten en merken erop zien en dat is het belangrijkste voor de kopers. Van alles is er: avondjurken, tennisschoenen, sokken voor teenagers, sportkleding en ondergoed. Het grootste deel van de goederen  is afkomstig uit Panama en Ecuador, maar er komt ook wat binnen via terminal 2 van de internationale luchthaven. Dat wordt meegebracht door zogenaamde ‘mulas’ [lastdieren, vert.] op vluchten afkomstig uit Miami via Nassau en de Kaaiman Eilanden. Modehits, trendy kleuren, synthetische stoffen en grote merknamen die op de stoffen zijn gedrukt vullen de voddige catalogus die van deur tot deur ter inzage gaat.

De zogenoemde privé-boetieks of ‘trapi-shopping’ [trapo= vod, vert.] hebben de laatste weken een harde klap van de wet te verwerken gekregen. Nadat ze een verschijnsel waren geworden dat zich steeds meer uitbreidde in winkelgalerijen en straten in hartje centrum, is de eigenaren nu een termijn gesteld om hun handel te beëindigen. Tot 31 december kunnen ze de voorraden die ze in hun magazijnen hebben verkopen, maar 2014 zal een jaar worden “zonder verkoop van kleding die is ingevoerd door zelfstandige ondernemers”. Deze importprivilege zal slechts voorbehouden zijn aan staatswinkels, waar een badpak wel een salaris van 3 maanden kan kosten. Verouderde koopwaar, slecht van kwaliteit en uit de mode, maakte dat de winkels van de staat niet konden concurreren met het veel modernere en goedkopere aanbod uit de private sector.

Onwillig om de concurrentie aan te gaan – of er niet toe in staat – heeft de Cubaanse overheid een einde gemaakt aan de handel van de ‘trapi-shopping’.Verscheidene van de meest bekende luchtgekoelde winkels hebben hun deuren al gesloten voor het publiek. Sommigen, die geïnvesteerd hadden in het restylen van hun huiskamer om er klanten te ontvangen, zien nu hoe de dagen van hun goedlopende zaak geteld zijn. Maar, zoals dat gaat in een land met zoveel verboden, er zijn al mensen die een oplossing zoeken voor de huidige crisis. Op dit moment gaat het om de overgang van de winkel naar de catalogus; van de verkoop op één plaats naar het aanbod uit die catalogus dat thuis bezorgd wordt. Geen enkele wetgeving kan verhinderen dat mensen op zoek gaan naar wat ze nodig hebben. Dus zullen ze – heimelijk – rokken, onderbroeken en sandalen blijven kopen… met dat aura van het zo aantrekkelijke nieuwe en verbodene.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s