Mijn katje “Vinagrito”

Waarom raakte dat liedje over het katje Vinagrito zozeer onze ziel ? Ik denk niet dat het antwoord hierop de audiovisuele woestenij van onze kindertijd in de zeventiger en tachtiger jaren was, vrijwel geheel door producties uit de Sovjet-Unie of andere landen uit Oost-Europa gedomineerd. Evenmin door de indirecte zinspelingen op de menselijke zoektocht naar erkenning, welke reeds zo magistraal in het sprookje “Het lelijke eendje” van Hans Christian Andersen is beschreven. Nee, het was niet alleen dit, hoewel je deze wel als enkele van de redenen kan noemen waarom dat refrein zo in je hoofd bleef hangen.

Het verhaal van Vinagrito, de kat die gered was van de straat, had die gevoelige en zachte kant die in zovele tekenfilms uit het socialistische kamp ontbrak. Die laatste waren soberder, tragischer, maar zij misten dat melodrama met een hint van lachwekkende humor, welke deel is van de Cubaanse identiteit. Alleen al door zijn naam – welke het verkleinwoordje is van een azijn die we in de keuken gebruiken – maakte het katje met zijn gehavende vel dat we tegelijkertijd van hem hielden als dat we ons over hem vermaakten. Het verhaal ging over afwijzing, verlossing en transformatie. Vinagrito kreeg het voor elkaar in iets te veranderen wat niemand van hem had verwacht: een mooie en gelukkige mascotte, die tevreden zijn snorharen in de melk doopte.

Het was moeilijk zich niet met het lelijke en dunne katje, dat van de straat was geraapt, te identificeren toen zovelen de ‘buitenwereld’ als het verlies van het eigen ik en het einde van hun individualiteit beschouwden. Vinagrito keerde, plaatsvervangend voor ons, terug naar huis, in de warme omhelzing van de familie en omgeven door aandacht. Hij was gered, terwijl wij steeds meer verloren raakten. Hij kwam terecht in een huis, terwijl velen van ons naar een onderkomen, kamp of leger vertrokken. Hij miauwde naar de maan…terwijl wij anderen een ideologische luchtspiegeling nastreefden.

Het was goed over zijn staart en zijn voorliefde voor vis te kunnen vertellen, anders zou alles veel saaier zijn geweest.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s