Matrassen

Een vrouw schreeuwt naar ze vanaf haar balkon en ze stoppen naast de kar die ze duwen. Gelijk daar, op de stoep, zetten ze hun werkplaats op. Op een paar planken en in het zicht van iedereen. Ze vervangen de kapotte veren, met enorme naalden naaien ze de randen en de oude, hier en daar bevlekte vulling vervangen ze met nieuwe, gemaakt van stukjes meelzak. Hun handen bewegen snel. In minder dan een uur zijn ze klaar en vervolgen ze hun weg op zoek naar nieuwe klanten. In de lucht zweeft een mengsel van stof, dons en een intieme geur verzameld over de jaren.

Matrassenmakers hebben altijd werk, veel werk. In een land, waar zo velen op hetzelfde bed slapen als waar hun grootouders in sliepen, is dit beroep erg belangrijk. In deze tijden zijn de experts van watten en frames overal. Met hun klossen met draad roepen ze dat ze 30 dagen garantie geven op de reparatie. Ze repareren dat wat al decennia geleden over de vervaldatum heen is. Ze geven de goede nachtrust terug aan diegenen die elke ochtend wakker worden met een kapotte veer in hun rug.

Ook zijn er veel oplichters. Makers van een illusie die kort duurt en de koper achterlaat met pijn in het hele lichaam en in de portemonnee. Ze leggen opeenvolgende lagen van gedroogde bananen bladeren, plastic vezels of zaagsel op elkaar en bedekken het met een kleurrijk bedrukte stof, waarbij ze extra voorzichtig zijn met het naaien van de randen. Ze bevinden zich dicht bij winkelcentra en beweren dat hun handelswaar “net zo comfortabel als die van de winkel” is. In een land waar een werkende een jaarsalaris nodig heeft om een tweepersoonsmatras te kopen, zijn deze goedkope private aanbiedingen zeer verleidelijk. Echter, in een groot deel van de gevallen wordt het voordeeltje een frustratie.

De scene herhaalt zich wanneer deze ambachtslieden in een wijk aankomen. Een moeder heeft last van urine vlekken die de kleinste zoon op het bed heeft gemaakt. Anderen schamen zich omdat de buren de vele verstellingen zullen zien die over de jaren zijn gemaakt. Zinnen in de trant van “deze is niet van mij maar van een familielid, en ik laat hem voor hem maken”, komen voor. Sommigen komen met een vormloos geval, zonder zichtbare hoeken en ingezakt in het midden, waarvoor meer toverkunst nodig is dan een reparatie. “Maak hem als nieuw”, vertellen ze de reparateurs en deze begint met zijn handen te bewegen, een mes verdwijnt in sommige punten en een prijs wordt vastgesteld. In plaats van een matrassenmaker is hij een hersteller van dromen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s