De tien populairste Android apps in Cuba

Android

Het is een groene robot met antennes. Vanaf advertenties van reparateurs van mobiele telefoons, sommige T-shirts en zelfs voorruiten van bepaalde auto’s lacht ie ons toe. Niet alleen het icoontje van android is bezig met een opmars in Cuba. Het Google besturingssysteem zelf werd het afgelopen jaar ook steeds populairder. Het op Linux gebaseerde wezentje bewoont een aanzienlijk deel van de smartphones dat dit land binnenkomt, op legale wijze of niet.

Als we in het binnenste van deze smartphones kijken zien we veel applicaties die offline werken. Lokale gebruikers geven daar de voorkeur aan om zo enige verzachting te brengen aan de omstandigheden op dit eiland, het “Eiland van de Niet-Aangeslotenen”. Er is een grote vraag naar landkaarten, encyclopedieën met beeldmateriaal, vertaalmachines in diverse talen, games en gemakkelijke tools.

Ik heb verschillende gebruikers en reparateurs van mobiele telefoons vragen gesteld en ik kan nu een lijst aanbieden van de tien populairste Android applicaties in Cuba:.

  1. WikiDroyd: een versie van de bekende interactieve encyclopedie Wikipedia, die niet alleen teksten, maar ook beelden bevat. De app werkt zonder een internetconnectie, maar moet wel gedownload worden naar de database van de telefoon. Als je een technicus er om vraagt, zal hij de Spaanstalige versie leveren met twee gigabyte aan data.
  2. EtecsaDroyd: Een piratenversie van het telefoonboek van Cuba van de Cubaanse telefoonbedrijf ETECSA. Het bevat de volledige naam, het nummer van de identiteitskaart en zelfs het huisadres van elke abonnee. Hoewel deze informatie beschermd zou moeten worden en niet bestemd is voor publiek gebruik, lekt deze informatie elk jaar opnieuw uit en eindigt in de computers en telefoons van duizenden mensen. Weer een voorbeeld van de vele verboden zaken die Cubanen negeren.
  3. WiFi Hacker: een tool om WiFi netwerken te hacken en gratis toegang tot het internet te krijgen. Het lijkt niet zinvol in een land waar weinig draadloze internetverbindingen bestand….maar je weet ’t nooit.
  4. Revolico: een niet-geautoriseerde versie van de website Revolico.com (vergelijkbaar met Marktplaats, vert.). Met een simpele interface kun je met deze app de advertenties voor inkoop en verkoop in verschillende categorieën downloaden. De app verspreidt zich snel gezien de groeiende illegale en alternatieve markten tegenover de zeer dure en slecht bevoorraade markten van de Staat.
  5. Go SMS Pro: een schitterende app die gebruikt kan worden om sms-berichten te versturen. Van veel betere kwaliteit dan de oorspronkelijke Android applicatie. Heldere achtergrond, diverse thema’s om de interface te wijzigen, spellingscontrole en zelfs een mooie pop-up die je waarschuwt als er nieuwe berichten binnen komen.
  6. ASTRO File manager: Biedt je de mogelijkheid om mappen op je telefoon te doorzoeken. Voor hen die houden van dat gezoek, helpt deze applicatie met deze taak; delete, kopieert en vindt documenten, alles met een klik.
  7. Photo Studio: bewerk een foto, voorzie deze van een mooi kleurenfilter of retoucheer de foto; het is nog nooit zo simpel geweest. Ook bestaat er de mogelijkheid om het formaat van een foto te verkleinen zodat deze via MMS (Multimedia Messaging System) verzonden kan worden. In Cuba zijn slechts formaten van maximaal 300 kilobytes mogelijk.
  8. OfficeSuite Pro: voor iedereen die zijn kantoor meeneemt onderweg, is dit een prachtige mogelijkheid om onderweg aantekeningen te maken en ideeën te noteren die plotseling opkomen. Het biedt ook de mogelijkheid om documenten in Excel, PowerPoint and Adobe Reader te maken en te lezen.
  9. Linterna (Flashlight): in donkere theaters waar een plaatsaanwijzer ontbreekt, kun je makkelijk je zitplaats vinden en wordt voorkomen dat je valt. Met dit soort applicaties wordt duidelijk dat een mobiele telefoon soms ook hele simpele maar essentiele functies heeft.
  10. OsmAnd: dit is er een uit een serie van zeer waardevolle applicaties om kaarten te raadplegen. Anderen bevatten OruxMaps, City Maps 2Go, MapDroyd en Soviet Military Pro. Hoewel we geen GPS in Cuba kennen, werkt deze locatiefunctie ook op basis van telefoonmasten. Het bevat zeer gedetailleerde kaarten van de belangrijkste Cubaanse straten, maar in landelijke gebieden zijn de omschrijvingen niet accuraat. In een land met slecht aangegeven wegen en straatnaamvermeldingen is deze tool bijna een wonder.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s