Fanatisme en CELAC

Gisteren werd ik gebeld door een vriend. Hij was nerveus. Rondom zijn huis was de politie bezig met een grondige ‘schoonmaak’. Hij had goede redenen om zo van slag te zijn, aangezien deze oude man zonder pensioenuitkering leeft van zijn illegale satellietontvanger, waarmee verschillende families tegen betaling van beelden voorziet. Dus als de ordetroepen de regels streng gaan handhaven, moet mijn vriend de kabels doorsnijden, de schotel verstoppen en enige dagen afzien van inkomsten van zijn abonnees. Een regelrechte economische ramp voor hem. Steeds als hij hoort dat er een internationale top zal plaatsvinden, een ontmoeting met buitenlandse genodigden of een of ander staatsbezoek, vreest hij het einde van zijn handeltje. Hij weet dat elk van deze evenementen gepaard gaan met politionele razzia’s die fanatiek en zonder terughoudendheid worden uitgevoerd.

Toen Benedictus XVI het eiland bezocht, werden honderden zwervers, prostituees en dissidenten “uit de circulatie gehaald”. Telefonieconcern Cubacel droeg zijn steentje bij door bij honderden gebruikers de lijnen af te sluiten. Nu krijgen we te maken met de tweede CELAC (Top van de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Staten, vert.) die eind januari plaats zal vinden in Havana. Nu al kun je op straat de vrachtwagens vol met potplanten zien rondrijden, planten die twee weken lang nauwelijks water zullen krijgen en die alle hoofdwegen zullen opsieren. In enkele centraal gelegen straten verrijzen de steigers, waarop schilders met dikke kwasten de gescheurde en bevlekte muren een kleurtje geven. Ook de stoplichten langs de route, waarlangs de genodigden zullen komen, worden bijgewerkt en zelfs de afgebrokkelde advertentieborden worden door andere vervangen.

Men heeft het clandestiene en officieel “onpresenteerbare” Havana een waarschuwing gegeven om zich stil, heel stil, te houden. De daklozen worden opgesloten totdat de Top weer voorbij is, de pooiers op de vingers getikt dat ze hun meisjes en jongens in het gareel houden, terwijl politieagenten de huizen van de oppositie doorzoeken. De zwarte markt ligt ook onder vuur. “Doe zachtjes, heel zachtjes”, herhalen de agenten op dreigende toon, zonder dit bericht ooit zwart op wit op papier te zetten. Vandaar dat mijn vriend vanochtend is begonnen om zijn apparatuur te ontkoppelen en mij opnieuw heeft gebeld om mij op het hart te drukken om op 28 en 29 januari vooral niet langs te komen. “Vergeet ’t maar! Ik heb geen enkele trek om in een cel te slapen”, zei hij me, voordat hij ophing om voorzorgsmaatregelen te treffen om zijn schotelantenne te bewaken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s