Kapuśchiński en de muren

Dat huis daar heeft een erfafscheiding met scherpe ijzeren punten, die aan de overkant een enorm hekwerk met dubbel slot. Aan de poort van bepaalde kantoren wordt op aanplakbiljetten medegedeeld “Alleen toegang voor geautoriseerd personeel” en in de omgeving van de Raad va State staan de gewapende bewakers om de honderd meter opgesteld. Bescherming tegen de ander, het vermijden van contact, het vreemde buiten de deur houden, dat zijn de doelstellingen van deze fysieke en legale barricades. Identiek aan wat de grote Ryszard Kapuśchiński beschreef in zijn artikel ‘De honderd bloemen van leider Mao‘, tijdens zijn reis door China.

In deze levendige en scherpzinnige tekst schetst de Poolse journalist een beeld van de menselijke manie om obstakels op te werpen die ons moeten afschermen van alles dat anders is. Het perfecte voorbeeld daarvan is die slang van bakstenen, cement en andere materialen die het landschap van de Aziatische gigant doorkruist. Allemaal ter verdediging tegen – of ter isolatie van – degenen die zich aan de andere kant van de muur bevinden. In het geval van Cuba was het wat makkelijker, gelet op de zee die ons verwijderd houdt van de rest van de planeet. Een strook zout water die een buitengewoon gedienstige rol heeft vervuld in het politieke debat over de “belegerde plek” en de “vijand” aan de andere oever. Alles vanwege de angst, de pure angst, voor de diversiteit.

Kapuśchiński dacht na over de menselijke en materiele kosten van de bouw – in het echt of argumentatief – van al die muren. Eenzelfde oefening zouden we ook kunnen proberen in ons land. Hoeveel heeft ons isolement gekost? Welke hoeveelheid productiemiddelen is er gespendeerd aan loopgraven, tunnels voor de oorlog, agressieve diplomatieke campagnes, indoctrinatie in het onderwijs om het idee van een buitenlandse vijand te laten rijpen? Hoeveel levens zijn vernietigd, gemarginaliseerd of beëindigd als gevolg van de muren die zijn opgericht in het belang van slechts een enkeling? “De muur dient niet alleen ter bescherming… hij creëert ook de mogelijkheid om te controleren wat er zich daarbinnen afspeelt” – zo leest men in ‘Reizen met Herodotos’ – en het doet pijn dat het zeventig jaar na dato nog altijd de realiteit is op zoveel plaatsen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s