Niet jij bent mijn lief, het was Santiaguito

Bijzonder voor zijn generatie was Santiago Feliú, gedurende jaren de ‘La Nueva Trova’ zanger naar wie ik het meeste luisterde. Zijn onderwerpen distantieerden zich van de alledaagse poëzie van zijn tijdgenoten en hij creëerde een geheel eigen en onnavolgbare stijl. Er was een zekere hardheid van het echte leven in zijn teksten, zonder opsmuk maar met lyriek. Hij onderscheidde zich sterk van de anderen die eens rebel waren en als ambtenaar eindigden, die eens lang haar hadden en het nu militair kort dragen, van zovele alternatievelingen nu omgevormd tot functionarissen in overhemd.

Een geliefd volkszanger, de auteur van ‘Para Bárbara’, bezocht regelmatig bijeenkomsten en ging daar, met gitaar, rum en mensen door zijn muzieknoten bevangen, helemaal los. Af en toe zong hij bij ons in de woonkamer en het verbaasde ons om hem te horen stotteren, wanneer hij geen melodie aanhief. Zoals de hoog vliegende albatros van Baudelaire, die verschrikkelijk onhandig wordt wanneer ze over het dek van een schip loopt…een gestrand schip in dit geval. Hij was benaderbaar, dichtbij, menselijk, zonder ijdelheid of arrogantie. Hij was gewoon een van ons, een onder ons.

Met zijn sterven liet hij ons achter met het beeld van zijn volle haardos, zijn vele kleurige armbandjes om zijn pols en zijn donkere kleding die mode werd. Er was nog zoveel leven in hem, zovele akkoorden; de bescheiden, oneerbiedige, voor altijd jeugdige. Hij heeft ons verlaten, gegaan zoals ‘die rotdagen die ook voorbij zullen gaan’. Maar deze keer heeft hij geen gelijk, ‘niet jij bent mijn lief’ maar evenmin de anderen…maar het was Santiaguito, die midden in de vroege ochtend zijn laatste noot speelde, zijn laatste slok dronk en ons achterliet met zijn tijdloze muziek.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s