De Boekenbeurs niet men niet ziet

Achter de planken bevindt zich een andere Internationale Boekenbeurs. Eén die nauwelijks opvalt tussen de schotten en de wanden van de expositieruimte. Nooit zullen de nationale kranten er verslag van uitbrengen, maar deze parallelle en verborgen gebeurtenis houdt de andere in stand. Een netwerk van ontberingen, eindeloze werkdagen en hongerlonen ondersteunen het belangrijkste uitgeversfestijn van het eiland. Voor elke afgedrukte pagina is er een lange lijst van onregelmatigheden, improvisaties en plunderingen.

Het Cubaanse Boekeninstituut (ICL) is de belangrijkste organisator van de boekenfair dat elk jaar in februari plaatsvindt. Echter, de staatsorganisatie zelf die de literaire productie controleert is in nood door gebrek aan middelen en door corruptieschandalen. Weken voor de boekenbeurs heeft directeur Zuleica Romay haar ontslag aangevraagd. Toch is het nog steeds onbekend of zij zal worden “bevrijd” van haar verantwoordelijkheden of dat zij “haar plicht zal moeten doen” om haar positie te behouden.

Veel mensen die aan deze drieëntwintigste editie van deze beurs meewerken, vervullen de rol van mieren die voorkomen dat de mierenhoop instort. De verdiensten die zullen worden toegeschreven aan de Cubaanse staat zijn de vruchten van persoonlijke offers en onrechtmatigheden waartegen geen vakbond zal protesteren: middagpauzes die worden uitgesteld of nooit komen, redactionele beslissingen die niet genomen kunnen worden, “omdat men eerst iemand van de veiligheidsdienst moet raadplegen”, werknemers die decoratiemateriaal van thuis meenemen om de expositieruimte te versieren, boeken die in de kofferbak van een privéauto worden vervoerd – of in een fietsmand – door het gebrek aan door de staat ter beschikking gestelde benzine, en een watervoorziening die niet beschikbaar is voor dorstige werknemers.

Een “verborgen Boekenbeurs” die niet zal voorkomen in statistieken of krantenkoppen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s