De uitdagingen voor de Cubaanse pers

De krant had het niet over jou…”, zingt de stem van Joaquín Sabia, terwijl ik het dagblad Granma lees. Op de cover staat, zoals bijna altijd, een of ander evenement. Een eerbetoon aan een figuur uit het verleden, een herinnering, of een zin die iemand veertig of vijftig jaar geleden een keer heeft gezegd. Alle pagina’s hebben deze muffe geur van journalistiek die zich niet waagt aan het heden, die het hier en nu volledig ontwijkt.

De Cubaanse pers kan zichzelf niet hervormingen omdat dat gelijk zou staan aan zelfmoord. Om te kunnen berichten over de nationale realiteit moet het haar rol als verspreider van ideologische propaganda neerleggen. Het is niet genoeg om het ontwerp van de websites te veranderen, een nieuwe insteek te kiezen in rapportages of ruimte te laten aan lezersbrieven met kritiek op bureaucraten of corrupte ambtenaren. Ze moeten veel verder gaan en hun politieke overtuigingen opzij zetten en de waarheid als enige verplichting omarmen. Maar…we weten dat dat dat niet gaat gebeuren.

Ik verwacht meer van de opkomende vrije pers dan van een “nieuwe officiële journalistiek”. Tegelijkertijd ben ik mij ervan bewust dat het informerende werk dat wordt gedaan vanuit het maatschappelijk middenveld, precair en verboden, beter moet. Informatie moet niet dienen als loopgraaf of als wapen. Gebeurtenissen moeten niet verteld worden zoals we zouden wensen, maar zoals ze werkelijk gebeuren.

Een verscheidenheid aan onderwerpen is op geen enkele wijze strijdig met de bescherming van vrijheid of van mensenrechten. Er zijn vele manieren om iets te zeggen en om het mooi te verwoorden. We moeten meer manieren vinden om de lezers op straat te bereiken en te informeren. Creativiteit, durf en diversiteit als het gaat om het belichten van verschillende standpunten moeten ons helpen om betere verslaggevers te worden. Het loont de moeite om dit pad in te slaan.

Wat mijzelf betreft, ik ben de eerste stappen aan het zetten. Het aftellen is begonnen voor het digitale medium dat ik al vier jaar benut. Er staat een nieuwe professionele uitdaging voor de deur en deze zal ik niet in mijn eentje aangaan, maar met een team van getalenteerde mensen die journalistiek met een hoofdletter willen bedrijven. In de komende weken zal dit persoonlijke weblog voor jullie ogen veranderen in een journalistiek medium. Aanmoedigingen zijn van harte welkom!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s