Apretaste!


Homepage van de website Apretaste! (“Apretaste” betekent zoiets als: je hebt het dringend nodig, vert.)

Tatiana wil een wandelwagentje verkopen, Humberto is geïnteresseerd in een paar sportschoenen en de oude gepensioneerde dame op de hoek wil van haar mahoniehouten bureau af. Ruilhandel en individuele koop-verkoop verlichten enigszins de niet bevoorrade situatie van de staatswinkels. Dus is het gewoon geworden dat je op muren en wanden advertenties ziet waarin een huis te koop wordt aangeboden of waarin iemand de service aanbiedt van meubelreparatie. In de  rubrieken op Internet wordt eveneens zoveel als je je maar kunt voorstellen verhandeld, van een illegale schotelantenne tot vogelvoer.

Ondanks de geringe mogelijkheden van aansluiting blijken sites zoals craiglist zeer populair op het Eiland. Sommige ervan hebben strategieën ontwikkeld om Cubaanse lezers te bereiken, zoals het via e-mail verspreiden van rubrieken. Dat is het geval met de app Apretaste! die diensten aanbiedt om informatie te versturen en te ontvangen via e-mail voor gebruikers op ons “Eiland van niet-aangeslotenen”. Als winnaar van hackathon, een wedstrijd voor hackers, gehouden in Miami afgelopen februari, heeft de site heel veel potentie en gaat ze prat op eenvoud en gebruiksvriendelijkheid.

Als ik de pagina van Apretaste! bezoek, moet ik denken aan een zin die ik altijd herhaal als ik iets moeilijks tegenkom: “Creativiteit is de capaciteit om een raam open te doen als de deur gesloten is”, zeg ik als een mantra tegen mezelf in gecompliceerde situaties. Want deze rubriekensite is een heel klein, maar veelbelovend raampje dat geopend is in de ijzeren muur van niet-aangesloten zijn. Er stroomt lucht door naar binnen.

Ik hoop dat Tatiana, Humberto en de oude dame op de hoek op een dag niet alleen de mogelijkheden van Apretaste! via hun e-mail kunnen gebruiken, maar dat ze ook op hun website kunnen komen, kunnen aanklikken, een zinnetje intypen in hun eenvoudige zoeksysteem en op die manier dat wat ze zo nodig hebben, zullen kunnen vinden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s