Hoe maak je een goede krant?

In de huidige tijd, waarin de grote media er nauwelijks in slagen het hoofd boven water te houden, vragen velen zich af hoe je een goede krant maakt. De vraag slaat niet alleen op de te kiezen inhoud, maar ook op het rendabel maken en het dilemma tussen een gedrukte of digitale uitgave. Er bestaan geen duidelijke formules. Kleine websites worden – in kort tijdsbestek – opgericht als informatieve naslagwerken, terwijl de nieuwsgiganten in de rode cijfers duiken en lezers verliezen. Niemand kan met zekerheid zeggen hoe de media van de toekomst eruit zien.

Gewend als we zijn om op technologisch gebied grote sprongen te maken, zullen wij Cubanen zeer waarschijnlijk overstappen van een enkel staatsmedium, gemonopoliseerd door een politieke partij, naar een verscheidenheid aan informatiekanalen die doordrukken om aandacht te krijgen. De dag dat niet door de overheid gecontroleerde kranten toegestaan worden, zullen verschillende publicaties – vandaag nog clandistien – openlijk gelezen kunnen worden en zelfs verkocht worden in de kiosken. Hoewel dit op dit moment nog niet het geval is, loont het de moeite om zich hierop voor te bereiden.

Als ik ten minste een onmisbare karakteristiek van de pers zou mogen aandragen, zou ik kiezen voor de interactie met het publiek. De nauwe relatie tussen de redacteur van de informatie en de ontvanger daarvan, is essentieel om te voldoen aan eisen van de moderniteit en de objectiviteit. Juist op deze dagen, waarin we in Havana de laatste hand leggen aan een nieuw digitaal medium, zou het ons enorm helpen om uw meningen te horen. Zonder u, wordt het slechts een van de vele informatiekanalen die voor zich zelf spreekt, vergankelijk en zonder relevantie.

Vandaar dat ik terugkeer naar de oorspronkelijk vraag: Hoe maak je een geode krant? Welke thema’s zou u behandeld willen zien op haar pagina’s? Welke katernen zijn de moeite waard om te worden opgenomen op de site? Hoe kunnen we u betrekken bij het creëren van de inhoud? Met welke lay-out moeten we absoluut werken? Een of ander format of voorbeeld dat we moeten volgen? En de grote vraag: kan men een kwaliteitskrant maken onder de huidige omstandigheden in Cuba?

U kunt uw reactie hieronder achterlaten, via de debatmodule Dontknow of via de contactpagina. Op voorhand dank voor uw hulp bij het vormgeven van deze baby nog voordat het geboren is!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s