Raúl Castro: man alleen in de menigte

Raul

Raúl Castro tijdens een publiek optreden

Geschreeuw, banners, leuzen gescandeerd door duizenden stemmen, ze maken sluimerende, uitgestorven gevoelens wakker. Kijk de zee van mensen die voor de tribune langsloopt en je hart slaat een slag over. Het gezicht rood, verwijdde pupillen, kippenvel en de kaak gespannen. Het zijn de eerste kenmerken van opwinding die menigten veroorzaken bij krijgsheren. Een noodzakelijk ritueel waarin ze zich af en toe moeten onderdompelen, om de eenzaamheid van de macht te verdrijven.

De alleenheersers bedenken marsen, immense processies, uitbundige parades – “de grootsten ter wereld” – om te kunnen genieten van hun eigen gezag. Ze weten dat zij, en zij alleen, miljoenen mensen kunnen verplichten uit hun bed te komen – in de vroege ochtend – om op de bus te stappen, waar de naam van elke deelnemer genoteerd wordt, om ze vervolgens over een groot plein te kunnen laten lopen. Om duidelijk te maken wie de baas is sturen ze een boodschap, door een menigte zijn naam te laten scanderen, zich te laten vereren en bedanken. Een “massa” in welke ze niet durven te stappen, waarmee ze geen schouders wrijven, omdat ze de massa vrezen en – diep van binnen – verachten.

Vandaag, op het Plein van de Revolutie, zat er een bejaarde met een zonnebril voor de 1 meiviering. Dagen van tevoren had hij elk dak in de nabijheid van het plein laten checken, had hij bewakers op de hoogste plekken van de stad laten zetten en had hij berekend of hij niet bekogeld kon worden op het podium. Zijn eigen kleinzoon zou hij dichtbij houden ter bescherming en een vloot auto’s stond voor hem klaar “voor een eventueel noodgeval” als hij zou moeten ontsnappen. Hij vertrouwde niet in diezelfde menigte die hij heeft geciteerd.

Hij, de alleenheerser, is bang van zijn eigen mensen. Bang en achterdochtig. Het gevoel is wederzijds. Hij weet dat de honderdduizenden hoofden die hij vanuit die hoogte daar ziet staan, daar zijn… omdat ze hem vrezen, niet omdat ze van hem houden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s