Geboren op het platte dak

Je hebt steden die een ondergronds leven hebben. Grote steden met een realiteit die letterlijk onder de grond verloopt. Metro’s, tunnels, kelders….. de overwinning van de mens op centimeters steen. Havana niet, Havana is een stad van de begane grond, heel weinig eronder. Echter, bovenop de daken van de huizen, op de meest onwaarschijnlijke platte daken heeft men huisjes, badkamers, varkenshokken en duiventillen gebouwd. Alsof bovenop de daken alles mogelijk en onbereikbaar is.

Ignacio heeft zijn illegale schotelantenne op het platte dak van een buurman verborgen onder een druivenplant die heel kleine zure druifjes geeft. Een paar meter verderop heeft iemand een hok neergezet om vechthonden in op te sluiten die overdag dorstig en verveeld schaduw zoeken. Aan de andere kant van de straat hebben een aantal personen van een familie de muur afgebroken, die hen verbond met het dak van een oude werkplaats van de staat. Bovenop de verlaten ruimte hebben ze een terras en een toilet gemaakt. Als de avond valt spelen ze er partijtjes domino in de wind die ze zo vangen van de Malecón.

Carmita bewaakt haar schat bovenop haar huis. Een paar enorme houten balken waarmee ze de kamers wil stutten voordat die in elkaar storten. Iedere week klimt ze naar boven om te zien hoe regen en hitte het hout doen uitzetten en de dwarsbalken laten barsten. Haar kleinzoon gebruikt het platte dak voor zijn amoureuze ontmoetingen als de avond valt en de ogen nauwelijks schaduwen onderscheiden, maar de oren wel het zuchten oppikken.

Allen wonen ze een deel van hun bestaan daar boven, in een Havana dat zich wel zou willen uitstrekken tot aan de hemel maar dat er nauwelijks in slaagt zich een paar centimeter te verheffen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s